2019. oktober 13.
Meglepetésdobogó Portugáliában

Loeb korán kiesett

Mikko Hirvonen régóta nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára, s a Citroennél töltött első szezonában a negyedik versenyen Portugáliában máris győzelmet gyűjtött be. Ezzel a győzelemmel a finn pilóta az egyéni ponttábla élére is ugrott. Mads Östberg lett a második, míg a bronzérmes helyen Jevgenyij Novikov ért célba, s ezzel első dobogós helyezését szerezte meg az orosz reménység.

A Portugál Rali a meglepetések ralija volt. Az elmúlt évek száraz időjárását követően az eső ismét beleszólt a végeredménybe. A nagyágyúk estek-keltek, így kevésbé ismert arcok állhattak dobogóra. A verseny legnagyobb esélyesének számító Sebastian Loeb még az első napon, csütörtök este kiesett, miután félreértette navigátora utasítását. Az autó többször is megpördült, de szerencsére sem a pilóta, sem a navigátora nem sérült meg. A gyári fordos duónak sem folytatódott jobban a ralija, hiszen a hatalmas pénteki esőzésben Jari-Matti Latvala és Petter Solberg is kicsúszott. Mikko Hirvonen ekkor vette át a stafétabotot és végig az élen is tudott maradni. A finn pilóta a tavaly szeptemberi Ausztrál Rali óta először állhatott fel a dobogó tetejére.

A két dobogós privát Forddal versenyző pilóta eredménye még csillogóbb annak fényében, hogy mindketten autójuk technikai meghibásodása ellenére érték el ezt a kiváló eredményt. Östberg autója gyújtáskihagyásával küszködött, míg Novikov a verseny végén törött gázpedállal versenyzett.

Novikov ügyesen tartotta magát a második helyen, pedig ott lihegett a nyakában Petter Solberg, aki a Rally 2 szabályozás értelmében folytatta a versenyt, s végül negyedik lett. Solberg sem úszta meg technikai malőr nélkül, a szervókormányzás meghibásodása miatt sok időt vesztett még szombaton. Solberg csapattársa, Latvala csak a 14. lett, de két pontot kapott a Power Stage-en elért második helyért.

Nasser Al-Attiyah, aki defekttel küzdött a versenyen, az ötödik helyen ért célba a cseh Martin Prokop előtt. Mindketten legjobb rali világbajnoki eredményüket érték el.

Dennis Kuipersé a hetedik helyezés, pedig a holland pilóta idén most először állt rajthoz. Bár nagyon igyekezett, mégsem tudta őt beérni Sebastien Ogier, a Skoda S2000-essel, így a nyolcadik helyért járó pontokat viheti haza.

Thierry Neuville bár kilencedik lett, de pénteken még az első ötben haladt a Citroen Junior pilótája, mígnem autója túlmelegedett és emiatt visszaesett a mezőnyben. A belga így végül mégis pontszerző helyen ért célba a többszörös defektek ellenére. Az utolsó hely a top tízben Jari Ketomaaé lett.

Egyik Mini sem tudott pontszerző helyen célba érni. Armino Araujo, Patrik Sandell és Dani Sordo is autójuk technikai meghibásodása miatt ért el alacsonyabb helyezést. Sordo egyébként több gyorsasági szakaszgyőzelmet is bezsebelt azután, hogy autója csütörtökön elektromos problémákkal küzdött és a Rally 2 szabályozás értelmében folytatta a ralit. Sordo azért a Power Stage győzelemmel büszkélkedhet és három értékes pontot hazavihet.

A következő világbajnoki ralira hosszabban kell várnunk, hiszen négy hét múlva, 2012. április 27-29. között kerül megrendezésre az ugyancsak murvás Argentin Rali. 2010-ben nem került be a versenynaptárba ez a verseny, de 2011-ben ismét találkozott itt a ralisok krémje. Tavaly Sebastien Loeb hatodszorra is hazavihette onnan a győztes trófeát, így ismét ő a verseny favoritja.

2012-es Portugál Rali eredménye:
1. M Hirvonen Citroën DS3 4:19:24,3
2. M Östberg Ford Fiesta RS 4:21:16,1
3. J Novikov Ford Fiesta RS 4:22:49,3
4. P Solberg Ford Fiesta RS 4:23:11,7
5. N Al-Attiyah Citroën DS3 4:27:21,9
6. M Prokop Ford Fiesta RS 4:27:25,3
7. D Kuipers Ford Fiesta RS 4:28:03,4
8. S Ogier Skoda Fabia 4:28:25,1
9. T Neuville Citroën DS3 4:29:54,0
10. J Ketomaa Ford Fiesta RS 4:31:08,9

A világbajnokság eredménye a Portugál Rali után:
Pilóták
1. M Hirvonen 75 pont
2. S Loeb 66 pont
3. P Solberg 59 pont
4. M Östberg 46 pont
5. J Novikov 36 pont
6. J-M Latvala 28 pont
7. D Sordo 21 pont
8. N Al-Attiyah 18 pont
9. O Tanak 15 pont
10. M Prokop 12 pont

Forrás: Amber PR

biggy

Hirvonen-t azóta technikai szabálytalanság miatt kizárták! (szerk.)

2012. április 03.

>>>>>>>> Portugália: esti menetelés a porfelhőben

...Legfrissebb hírek
A miskolci csata videója

A videó Full HD 1080p felbontással...

Eger Rally 2015 HD mozi

A videó Full HD 1080p felbontással...

A Mokka „új ruhája” és egyéb újdonságok Szalayék háza tájáról

Szalay Balázs és Bunkoczi László kedden...

Back to Dakar

Ezzel a szlogennel tartotta tegnap sajtótájékoztatóját...

Több szerencse kell

- Túl egy befejezett versenyen, ami...

Továbbra is a bajnoki cím a cél

- Veszprém Rally nem jól indult...


© 1997-2014 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek