2019. oktober 13.
Értékes ezüst Brassóból

Külön csata az időjárással

Két gyorsaságival pénteken elrajtolt az idei román rally bajnokság. A Brassó központú Tess Rallyn Spitzmüller Csaba és Szőke Tamás is megkezdte szereplését az egyre inkább megerősödő sorozatban. A miskolci pilóta és navigátora óriási hófüggönyben indult, ezért a mezőny elejéhez képest komoly hátrányt szedett össze. A második szakaszon azonban sikerült a javítás, így a szombati folytatást az abszolút értékelés hatodik helyén várják. Az egész nap nagyon tetszett – árulta el érzéseit Spitzmüller Csaba. – A nyitány óriási kihívás volt, bár megint rosszul jöttünk ki abból, hogy hátra soroltak bennünket. A tízediknek rajtoltunk, az első pár autó vizes úton ment el, nekünk pedig nagyon komoly hóesésessel is meg kellett birkózunk. Annyira rosszak voltak a viszonyok, hogy helyenként a motorháztetőt sem láttuk. Ismét nagy rulett volt a gumiválasztás, de szerencsére ezzel egyáltalán nem volt problémánk. A belvárosban aztán sikerült javítani, az abszolút második időnk is mutatja, hogy fel tudjuk venni a tempót az élmezőnnyel. A dobogó alsó foka lőtávon belül van, ezért szombaton mindent megteszünk, hogy fokozatosan ledolgozzuk a hátrányunkat. Akár két percenként is változhat az időjárás, ezért semmi nincs lefutva az első nap után. Kétszer megyünk majd a 28 kilométeres gyorsaságin, át a hágón. A helyiek azt mondták, hogy itt szokott eldőlni a verseny. Jók a beállításaink, és az autóra sem lehet panaszunk. Ha szombaton is eltaláljuk a gumiválasztást, akkor ott lehetünk a dobogón.

Szőke Tamás szerint is meg van az esély arra, hogy a hátralévő hat gyorsaságin feljebb tudjanak zárkózni. A peches kezdés után a páros már mutogatta az oroszlánkörmeit, szombaton pedig innen szeretnék folytatni. Soha életemben nem mentem még ilyen pályán – tette hozzá Szőke Tamás. - Nagyon sokat vívódtunk kora délután, aztán feltettük a hó gumit. Amit lehetett, kihoztunk ebből a helyzetből, a második gyorson pedig második időt autóztunk. Kicsit tartottunk ettől a csikicsuki játéktól, de szerencsére jól jöttünk ki belőle. Valamivel több, mint egy perc a hátrányunk, de nagyon sok minden történhet még. Elsőre soknak tűnik a lemaradásunk, ám támadunk, és igyekszünk fölzárkózni. Nagyon be fogunk kezdeni a második nap, aztán majd meglátjuk, hogy a többiek miként reagálnak erre.

A zárónap után

A román rally bajnokság nyitó futamán az előkelő második helyen végzett Spitzmüller Csaba és Szőke Tamás. A miskolci pilóta és a navigátora a pénteki két gyorsaságit követően még a hatodik pozícióban állt, de szombaton fokozatosan zárkóztak föl az élmezőnyre. Spiciék szakaszt is tudtak nyerni, és végül taktikus versenyzéssel végeztek az abszolút értékelés második helyén.

- Igazi Monte Carlo-s érzésünk volt, hiszen abszolút kiszámíthatatlan volt az időjárás. Mentünk szárazban, esőben és szakadó hóesésében. Rendkívül nagy energiát kellett mozgósítanunk, hogy ezt a szép sikert el tudjuk érni – fogalmazott a brassói célban Spitzmüller Csaba. – Köszönöm az egész csapatnak a munkáját, mindenki remekül dolgozott. Tavaly sok problémánk volt az autóval, de úgy néz ki, hogy az EVO X-es betegségeit sikerült hátra hagyni. Nagyon boldogok vagyunk, hiszen komoly csatában, rendkívül értékes dobogós helyezéssel térhetünk haza. Az első helyre igazából nem volt esélyünk. Ebből a szempontból még pénteken, az első gyors megpecsételte a sorsunkat. Akkor az első néhány autó még vizes úton kezdte el a futamot, mi pedig tízedikként már szakadó hóesésben rajtoltunk. Helyenként még a motorháztetőt sem láttuk, olyan hó függönyben teljesítettük a szakaszat. Ekkor a legfontosabb az volt, hogy beérjünk a célba. Szombaton aztán gőzerővel támadtunk. Sajnos két riválisunk idő előtt befejezte, de így is sikerült újabb helyeket előrelépni. Ezt a helyezést már a rajt előtt aláírtam volna, nagyon örülünk az ezüstéremnek. Ugyanakkor az is látszik, hogy az autó kezdi kiforrni magát, és még több van ebben a technikában.

Szőke Tamás is alaposan megizzadt a mögöttünk hagyott napokban. Navigátori pályafutása eddigi legkeményebb kihívásán van túl. Technikás és változatos pályákat teljesítettek, méghozzá eredményesen. Ezt a románélmezőny többi tagja is elismerte.

Nagyon jól esett, hogy a versenyző társaink oda jöttek hozzánk, és elismerően gratuláltak – foglalta össze az élményeit Szőke Tamás. – Az elsőtől az utolsó pillanatig kiszámíthatatlan versenyt vívtunk egymással Brassóban. Csak egy példa: amíg lent a szervizparkban sütött a nap, addig fönt a hegyekben a gyorsasági szakasz helyszínén már szakadt a hó. A gumiválasztás nagyon sokat számított, szerencsére ebből a szempontból rendre jól döntöttünk. Megharcoltunk ezért a szép sikerért, nagyon örülünk, hogy ilyen jól kezdődött számunkra ez a bajnokság. Természetesen ezek után bízunk a hasonlóan jó folytatásban. Spitzmüller Csaba és Szőke Tamás beékelődött két román páros közé. A Tess Rallyt Valentin Porcisteanu és Dan Dobre nyerte meg, a dobogó harmadik fokára pedig Marco Tempestini és Dorin Pulpea állhatott föl.

A Tess Rally (nem hivatalos) végeredménye:
1. Valentin Porcisteanu, Dan Dobre (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) 1:03:00.2
2. Spitzmüller Csaba, Szőke Tamás (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) +1:03,7
3. Marco Tempestini, Dorin Pulpea (Subaru R4) +2:17,8
4. Dan Girtofan, Eugen Rotaru (Skoda Fabia S2000) +2:58,9
5. Keleti Edvin, Csomortáni Botond (Mitsubishi Lancer EVO X.) +3:38,3
6. Daniel Ungur, Anton Avram (Mitsubishi Lancer EVO VI.) +3:57,7

Forrás: Spici RTH

biggy

2012. április 01.

>>>>>>>> Delecourral is csatázhatnak Spiciék

...Legfrissebb hírek
A miskolci csata videója

A videó Full HD 1080p felbontással...

Eger Rally 2015 HD mozi

A videó Full HD 1080p felbontással...

A Mokka „új ruhája” és egyéb újdonságok Szalayék háza tájáról

Szalay Balázs és Bunkoczi László kedden...

Back to Dakar

Ezzel a szlogennel tartotta tegnap sajtótájékoztatóját...

Több szerencse kell

- Túl egy befejezett versenyen, ami...

Továbbra is a bajnoki cím a cél

- Veszprém Rally nem jól indult...


© 1997-2014 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek