2019. oktober 13.
Latvala történelmet írt Svédországban

Jól döntött a Ford, mikor a tavaly év végén visszavonult Marcus Grönholm helyére honfitársát, a 22 éves Jari-Matti Latvalát igazolta le. A fiatal tehetség ugyanis csupán a második versenyén, a Svéd Ralin - a kék oválissal megszerezte első győzelmét, s ezzel rekordot döntött, hiszen ő a legfiatalabb versenyző, akinek sikerült egy rali világbajnoki futamon győzedelmeskednie. A Ford totális győzelmet ünnepelhet, hiszen a második és a harmadik helyen is versenyzői - Mikko Hirvonen, Gigi Galli - értek célba, igaz utóbbi egy félprivát csapatnál.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben Svédországban nagyon enyhe, 5ºC-os időjárás fogadta a Rali Világbajnokság mezőnyét. Sok gyorsasági szakaszon nem volt hó, s nyoma sem volt a tradicionális havas-jeges útviszonyoknak. Néhol az utak nagyon rossz állapotba kerültek miután az autók abroncsainak szegecsei kikezdték az aszfaltot, így a szervezők két gyorsasági szakaszt is kénytelenek voltak lefújni.

Ilyen rossz és az északi versenyre egyáltalán nem jellemző körülmények között is sikerült egy finnek nyernie. Latvala saját honfitársa, Henri Toivonen rekordját döntötte meg, aki 24 évesen nyerte meg az 1980-as RAC Ralit. "Szuper érzés, szinte hihetetlen!" - mondta Latvala ugrálva autója motorháztetőjén. "Henri (Toivonen) az egyik bálványom volt és titokban mindig is meg akartam dönteni a rekordját, mint a legfiatalabb győztes….Most már nagyon magabiztosnak érzem magam. Ez az eredmény megerősített és már nagyon várom Mexikót." - tette hozzá.

A Citroën tudta, hogy ez a rali az északi pilótáknak kedvez majd, de azt azért nem várta, hogy címvédő pilótája már a rali első napján összetöri az autóját és kiesik. A 100. raliján induló francia pilóta nekicsapódott az út szélén álló hóakadálynak, de szerencsére sem ő, sem navigátora nem sérült meg. "Az autóm elejével nekimentem egy hóakadálynak egy gyors balkezes kanyar szélén és megpördültünk. Próbáltam egyenesbe hozni az autót, de nekimentem a hóakadálynak és megpördültünk…Vezetői hiba volt, de az autó igazából nem nagyon sérült meg. A gyorsasági után szervizeltük, s szerintem folytathattuk volna a versenyzést." - szögezte le a címvédő világbajnok. Bár a baleset még pénteken történt, Loeb folytatta a versenyt, de végül szombaton feladta azt, mivel a csapat mérnökei úgy ítélték meg, hogy az autó motorja nem bírta volna a verseny végéig.

Petter Solberg ért célba a negyedik helyen, miközben a szerencsétlenül járt Matthew Wilson két gyorsasági szakasszal a verseny vége előtt autójának műszaki meghibásodása miatt állt meg. A brit pilóta ezután kijavította a hibát és végigment a gyorsasági szakaszon, de autója végül végleg megadta magát. Az ötödik helyet így a tinédzser Mikkelsen örökölte meg és pályafutása első pontjait szerezte meg. A hatodik hely és a vele járó pontok Dani Sordóhoz és a Citroënhez kerültek. A spanyol pilóta a harmadik helyezett lett volna, de ötperces büntetést kapott, mivel motor cseréltek autójában a Monte-Carlo Ralit követően.

Az északi dominanciát folytatva a finn Toni Gardemeister ért célba a hetedik helyen a Suzukival, miközben nyolcadik helyezett Juho Hanninen lett, eddigi legjobb eredményével.

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2008. február 29.-március 2. között kerül megrendezésre az idei raliktól teljesen eltérő, lényegesen kellemesebb körülmények között a Mexikó Rali. Ez lesz az idei első murvás és meleg éghajlatú rali. Tavaly itt szerezte meg Sebastien Loeb 30. győzelmét, s biztosan azon lesz, hogy a svédországi fiaskót feledtető győzelmet hozzon tető alá.

2008-as Svéd Rali végeredménye:
1. J-M Latvala Ford Focus 2:46:41,2
2. M Hirvonen Ford Focus + 0:58,3
3. G Galli Ford Focus + 2:23,2
4. P Solberg Subaru Impreza + 2:59,4
5. A Mikkelsen Ford Focus + 5:46,0
6. D Sordo Citroën C4 + 7:13,1
7. T Gardemeister Suzuki SX4 + 10:35,3
8. J Hanninen Mitsubishi Lancer + 12:27,5
9. M Ostberg Subaru Impreza + 13:28,5
10. Ketomaa Subaru Impreza + 13:50,7

A világbajnokság állása a Svéd Rali után:
Pilóták
1. M Hirvonen 16 pont
2. S Loeb 10 pont
J-M Latvala 10 pont
4. P Solberg 9 pont
G Galli 9 pont
6. C Atkinson 6 pont
7. F Duval 5 pont
8. A Mikkelsen 4 pont

Konstruktőrök
1. BP Ford 26 pont
2. Subaru 16 pont
Stobart 16 pont
4. Citroën 15 pont
5. Suzuki 5 pont

Forrás és fotók: Amber PR

2008. február 11.

>>>>>>>> Aszfalt után havon raliznak

...Legfrissebb hírek
A miskolci csata videója

A videó Full HD 1080p felbontással...

Eger Rally 2015 HD mozi

A videó Full HD 1080p felbontással...

A Mokka „új ruhája” és egyéb újdonságok Szalayék háza tájáról

Szalay Balázs és Bunkoczi László kedden...

Back to Dakar

Ezzel a szlogennel tartotta tegnap sajtótájékoztatóját...

Több szerencse kell

- Túl egy befejezett versenyen, ami...

Továbbra is a bajnoki cím a cél

- Veszprém Rally nem jól indult...


© 1997-2014 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek