2018. december 16.


Véget ért a Mecsek RallyKét sokak által keménynek ítélt napo után tegnap kora este felgördültek a céldobogóra a Mecsek Rally még talpon maradt versenyzői, és ezzel véget ért az első magyarországi IRC futam. Ennek célja előtt az utolsó szervizparkban sikerült szót váltanom néhány célbaérkezővel.


Jan Kopeczky

- Mit gondolsz a mögötted álló versenyről? Viszajönnél jövőre is?

- Persze. De a rendezőknek kell találniuk néhány másik pályát, mint a 3. vagy 4. szakasz. Helyenként felhordásos és veszélyes volt, ráadásul rengeteg szurkoló volt a pályák mentén, nagy szerencse, hogy nem történt baj. ... A sebesség, a fák ...

- Örülsz a végeredménynek?

- Persze, boldog vagyok, de még boldogabb lennék, ha már túl lennénk az egész versenyen :o)

Thierry Neuville

- Hogy érzed most magad a verseny után?

- Úgy, mintha győztem volna. Második lettem... Nagyon keményen nyomtam, az utolsó gyors végéig, hogy elkapjam Jan-t, de ez nem sikerült, de ha meg sem próbálod nem nyerhetsz. Boldog vagyok :o)

- Segített a Youtube?

- Igen. Azt hiszem :o) Rövid volt, de segített, persze.

- Meg vagy elégedve a végeredménnyel?

- Igen, nagyon. Ennél jobbat nem is vártunk, komoly csatát vívtunk. A dobogó második helye tökéletes.

- Visszajönnél jövőre is?

- Persze! Ha IRC futam lesz és én még versenyzek benne, akkor természetesen.

Freddy Loix

- Milyen volt számodra ez a verseny?

- Nem ez volt a legkönnyebb verseny. Tegnap nagyon gyorsan mentem, de nem sikerült túl jó időket autóznunk, ma hasonlóan alakult. Tartottuk a negyedik helyünket, arra gondoltam, hogy megáll az autó valamilyen technikai probléma miatt és nem tudok feljutni a céldobogóra, ezért nem voltam elég gyors.

- Visszajönnél jövőre?

- Persze, ha az IRC bajnokság része lesz.

- Az eredményeddel elégedet vagy?

- Nem, ez nem elég nekem, Barumon lemaradtam 1,2 másodperccel az első helyről. Az előző versenyen Korzikán 3. lettem, Barumon 2. helyezés, itt jó lett volna győzni, de az nem normális, hogy 1 percet kaptam Kopeckytől. De lesz ez még jobb! :o)

Bryan Bouffier

- Hogy érezted magad ezen a versenyen?

- Ha őszinte akarok lenni, nem vagyok büszke magamra. Nem volt éppen egyszerű verseny számomra. A gyorsok nem voltak túl jók, nem éreztem jól az autót. Aztán kicsit állítottunk, de nem volt sokkal jobb. Messze volt az elvárásaimtól! De legközelebb jobb lesz, sokkal jobb!

- Hogy érzed most: visszajönnél jövőre is, vagy nem igazán szeretted ezt a versenyt?

- Tessék? Nem értem :o) OK, nagyon speciálisak a pályák, ezért nehéz gumit találni, nagyon gyors tempó ... nem volt túl komfortos a számomra ... de gyorsabban kell mennem, ahogy a többiek is tették.

- Nem vagy elégedett az eredményeddel?

- Nem tudok elégedett lenni, magasabb elvárásaim voltak, de nem sikerült elérni őket...

Toni Gardemeister

- Milyen volt neked ez a verseny?

- Nagyon nehéz rally volt: nagyon-nagyon gyors pályák, néhány helyen gyors részeken felhordásos volt a kanyarokban, és ez veszélyes volt kissé... De összességében nagyon jó volt itt vezetni.

- Visszajönnél jövőre is?

- Miért ne? Valójában tetszett ez a verseny.

- Elégedett vagy az eredményeddel, vagy nem kifejezetten?

- Közepesen. Nem rossz, de közelebb voltunk az elejéhez más versenyeken, a végeredmény, az elért helyezés jobban néz ki, de nincs nagy gond.

Pikó Zsuzsi

- Hogy érzed magad? Milyen volt neked ez a verseny?

- Nagyon nehéz verseny volt, őszintén megmondom. A felkészülésben volt néhány jóakaró, aki azt szerette volna, ha el sem indulunk a versenyen, de végül sikerült megnyugodni és végigcsinálni. Azt gondolom, hogy az elmúlt 4-5 évben ez volt a legfárasztóbb versenyünk.

- Általában az egész év sem volt probléma mentes nektek...

- Igen, sajnos az előző két versenyen kiestünk műszaki probléma miatt, itt is úgy indult a verseny, hogy az első két gyorsaágin elég komoly műszaki problémánk volt, amit szerencsére aztán sikerült megoldani, és a mai nap tejesen hibátlan volt.

- Napvilágot látott a pletyka, hogy 18 hónap... Mennyire tudta a te pilótád ezt kikapcsolni a verseny alatt?

- szerintem pletyka, de ha igaz is, szerintem pont nem érdekli. Csak a versennyel foglalkoztunk, semmi szükség arra, hogy ilyennel felbosszantsa magát.

Asi

- Hogy érzed magad most, hogy bajnokként fogsz felgördülni a céldobogóra?

- Nagyon jó, nagyon örülök. Nagyon jó verseny volt számunkra, és azt hiszem, Jelen Pista nagyon kitett magáért, jól sikerült, ennyire kevés csúszásra mióta én versenyzem, nem emlékszem, nagyon flottul lement minden. A lassítókkal voltak gondjaim, meg úgy tűnik, az IRC mezőnynek is. Egy-két gumi vándorolt a pályán, de egyébként hibátlan volt a rendezés. Nagyon boldogok vagyunk!

- Mennyire hiányzott neked az a tegnaop esti gyors? Jó lett volna egy kicsit az éjszakában is autózni?

- Nem tudom, nehéz eldönteni, nem tudom, mi lett volna ott. Ezek az autók sokkal gyorsabbak, mint a mi autóink, egyértelműen padlógázon kell gyorsítani lassítótól lassítóig, nagyon sokat kapunk.

- Hallottam, hogy volt technikai problémátok a tegnapi napon, de a többi gyoprson biztosan össze tudtad mérni magad velük. Az az eredmény lett, amire gondoltál, hogy hol vagy az IRC elejéhez?

- Azt gondoltam, hogy ha kilométerenként 1-en belül tudunk lenni, az jónak számít, hiszen ezek az autók biztos, hogy sokkal gyorsabbak, hiszen gyári pilóták, gyári autók.

Karl Kruuda

- Hogy érezted magad ezen a versenyen?

- Első nap nem igazán jól, de most, a második napon jobb volt, gyorsabbak voltunk. Az autó beállításai jól sikerültek... Mindent összevetve boldognak kell lennem, és az is vagyok. Gyorsabbnak kellett lennem, mint Barumon, gyorsulok rally-ról rally-ra.

Bútor Robi

- Kicsit megnyugodtál már a végére?

- Kicsit megnyugodtam, de egy kicsit le is lassultam. Mindenképpen szerettem volna célba érni, és kihasználni, hogy a többiek hibáztak, úgyhogy vissza kellett vennem. Ez nem esett jól, sokkal több hibával mentem lassabban, mint tegnap. Tegnap nem igazából ijesztettem meg magam, nem nagyon voltak hibák, ma azért volt egy-két kaland, ami nem esett jól. Néha egy kicsit össze is zavarodtam, ami egy kicsit kiegyensúlyozatlanná tette a vezetésemet, de ennek ellenére a végcél sikerült: ORB 2. hely, amit én jónak értékelek, év végén pedig a dobogó 3. foka, ami az eddigi versenyek alapján egy kicsit kilátástalannak tűnt, de a végére egy kicsit visszatért a szerencse mellénk, és elértük, amit év elején szerettünk volna. Ugyan titkos vágyam a magyar bajnoki cím volt, de ahogy az év eleji sajtótájékoztatón mondtam: ha felférünk a dobogóra, az nekem már nagy boldogság lesz. Főleg azt figyelembe véve, hogy talán ekkora szerencsétlenség halmaz senkit nem ért idén, mint minket. Ennek tükrében abszolút boldog vagyok.

- Mit gondolsz arról, ahova az IRC mezőnyben befértetek? Erre vágytál, lehetett volna jobb is, vagy a helyeteken vagytok?

- Azt godolom, hogy elégedettnek kell lenni ezzel az eredménynel. Ma Gastner is és Gardemeister is nagyon bekeményített, én pedig elpuhultam, így megnőttek a távolságok. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ha az élmezőnyhöz vagy a Bouffier-hez nézzük az eredményt, abszolút reális, és nem is gondoltam, hogy ennyire közel leszünk hozzájuk. Persze idézőjelben, amolyan magyar módra közel, mert azért a kilométerenkénti 7-8 tized azért nincs közel, azt nagyon nehéz ledolgozni, de én a verseny elején 1-re saccoltam, legbelül másfelet gonoltam, de mivel mindenki nagyon optimista volt, egyet mondtam mindenhol, és ehhez képest a 0,7 jobb is, úgyogy ne legyünk elégedetlenek. Mi hobbisták vagyunk hozzájuk képest. Ezt fel kell fogni és el kell fogadni.

Pethő István

- A prológ előtt azt mondtad, hogy minden nagyon klappol, annyira minden jól áll, hogy ez most nagyon Tyutyus lesz :o) Hogy érzed? Olyan lett, amilyennek szeretted volna?

- A nézőket erről meg kéne kérdezni, de én úgy érzem, hogy nagyon Tyutyus lett ez a verseny :o) A nézők szempontjából is, szerintem, mert sok visszajelzést kaptunk. Persze amikor a nézőknek forgolásztunk, elég sokat benthagytunk, de ennyi kellett ide Pécsre a nézőknek, hogy jó év vége legyen nekik is, emlékezzenek ránk. De mi is jól éreztük magunkat, és jót meccseltünk a Matics Miskával. Sajnos Osváth kiesett, de addig vele is meccseltünk, a négy muskétásból legalább hárman... Ranga Laci pedig bepótolta a negyedik muskétást, és tényleg gratulálok neki, mert 2 másodperccel lett abszolút 5. a bajnokságban, előttem végzett. Jólesett ez a verseny, és nagyon jó volt látni a nagy neveket ezen a versenyen. Remélem, hogy lesz jövőre is!

ifj. Ranga László

- Miyen volt neked itthon ez a verseny?

- Jó volt :o) Tegnap voltak problmáink, kétkerekeztünk is, levertük a hajtáselektronikát az autóról, úgy is kellett mennünk kicsit, rossz gumival is... De összességében itt vagyunk, és ma Pethőékkel és Maticsékkal nagyon-nagyot meccseltünk, és a magyarok között abszolút ötödikek lettünk, az nagyon jó, az IRC-ben pedig azt hiszem 15. helyen végeztünk, ami jó egy N-es kocsival.

- Ha a verseny előtt ígérik ezt az eredményt, elégedett lettél volna vele?

- Titokban álmodoztam jobbról, de butaság volt, mert lehetetlen N-es kocsival. Reális a vége. Itt van mögöttünk pár másodperccel a többszörös világbajnok, Arai, ez egy nagyon-nagyon jó érzés. Ez a lényeg, ez az, ami számít.

Arai Toshihiro

- Milyen volt számodra ez a verseny?

- Nem épp könnyű: túl gyors és sok-sok helyi pilóta... De ha jövőre jövünk gyorsabb leszek. :o)

- Nem vagy elégedett az eredménnyel?

- Félig-meddig csak...

A Mecsek Rally végeztével a honi rally szezon is véget ért, legalábbis az ORB számára. Ez persze nem jelenti a 2011-es rally évad végét, hiszen mind RTE, mind VB futamok várnak még az érdeklődőkre. A jövő évi versenynaptárban pedig talán ismét ott lesz a mecseki IRC is...


>>>>>>>> Mecseki shakedown HD mozi
>>>>>>>> Mecsek Rallye vasárnap - 206WRC
>>>>>>>> Mecsek Rallye szombat - 206WRC
>>>>>>>> Mecsek Rallye péntek - 206WRC
© 1997-2011 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.


Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek