2019. oktober 13.
Bernard Piallat-val beszélgettünk


A PH Sport nem kis név a rally-szakmában, és itt persze nem csak a honi bajnokságra gondolunk. Ezért is volt megtisztelő a lehetőség, hogy a csapat vezetőjével, Bernard Piallat-val beszélgethettünk, melyet meg is osztunk most Veletek.- Mikor indult a PH Sport, és minek a rövidítése ez a két betű?

- 1990 óta működünk, most már 21 éve. A név pedig az alapitók nevének a rövidítése: Bernard Piallat és Dominique Heintz

- Eleve Citroënnel kezdődött az egész?

- Nem, a kezdetekben Renault-val indultunk, majd 1999-ben kezdtünk el a Citroënnel együtt dolgozni.

- Hogyan jött az ötlet, hogy létrehozzon egy ilyen csapatot?

- Szerelő voltam, nagyon fiatal, és úgy döntöttem, hogy meg kellene csinálni a saját cégemet.

- Úgy hallottuk, hogy a cégben mar Sebastian Loebnek is van érdekeltsége. Igaz ez?

- Igen, Loeb a cég egyik tulajdonosa. Már nagyon régi a mi kapcsolatunk, és úgy döntött, hogy neki ez egy jó befektetés, ha pedig majd befejezi rally-s pályafutasát, akkor pályaversenyzéssel akarja folytatni ebben a csapatban.

- Milyen autóik vannak jelenleg?

- Citroën R2 Max, Peugeot 207 Cup, Citroën DS3 R3, Peugeot 207 S2000, Citroën DS3 WRC, Citroën C4 WRC

- Ennyi remek autó között nem kerülhető el a kérdés: Vezetett valaha versenyautót?

- Nem, versenyautót soha, csak gokartot.

- Mi az oka?

- Nincs nagyon időm rá, és fontosabbnak tartom, hogy a munkámat jól végezzem.

- Úgy hallottuk, hogy nem nagyon szokott a csapattal a versenyek helyszínére menni, de Magyarországra szinte mindig eljön. Roppant megtisztelő, köszönjük! De mi az oka ennek?

- Igen, szeretek ide jönni, szeretem a versenyeket, nagyon jóban vagyok Bútor Robival, és nem utolsó sorban sokkal jobb itt lenni, mint egy VB futamon.

- Mi az alapvető különbség egy magyar bajnoki és egy VB futam között az Ön számára?

- A VB futamok nagyon szoros és pontos menetrend szerint zajlanak, ott kemény munka folyik, itt pedig kicsit könnyebb és lazább nekem.

- Melyik a kedvenc magyar futama és miért?

- Veszprém és Pécs. Szeretem a Pécs környéki utakat, pályákat, nem úgy, mint itt Egerben, ahol nem túl jók a pályák. Veszprémben pedig nagyon jók a murvás pályák.

- Mi a véleménye Robi új csapatáról a TBR-ről?

- Ez egy remek csapat, nagyon komolyan csinálják. Jó autóik vannak, jó szervezéssel dolgoznak, és jó szerelőik vannak. Szerintem jelenleg ők a legjobb csapat az országban, ahogy én látom.

- Ehhez nyilván sok tapasztalatot jelentett az a sok év, amíg az Önök autójával versenyzett Robi, és volt lehetősége betekintést nyerni egy profi csapatba életébe, munkájába...

- Igen, mi 10 éve jöttünk ide először. Robi nagyon intelligens ember, figyelte, mi hogyan dolgozunk, és sok dolgot átvett. Jó úton halad.

- Milyen tanácsot tudna Robinak adni a csapathoz, hogy sikeres legyen?

- A TBR-nek? Semmit. Profik, és jól csinálják a dolgukat. :o)

- Mit gondol Robi versenyzéséről?

- Robi szerintem a leggyorsabb pilóta Magyarországon. Normálisan lehetőségünk van megnyerni sok versenyt, és természetesen így a bajnokság megnyerésére is nagy az esélyünk. De sok jó és gyors pilóta van még itt, úgyhogy nagy harcot kell vívni majd a versenyeken. Ez pedig jót tesz majd a rally-nak itt Magyarországon és a nézőknek is érdekesebbek lesznek a futamok.

- Egy csomó dolgot látnak a mérnökök a számítógép adataiból a pilóták vezetésére vonatkozóan is. Tudnak valami tanácsot adni Robinak, hol tudna még a számok szerint gyorsulni?

- Természetesen nagyon sok adatot kapunk, amikor kiolvassuk a számítógépből, de Robi elég gyors, és mivel nincs másik pilótánk itt a versenyen, akivel összehasonlíthatnánk a kapott értékeket, így nehéz tanácsot adni. De az adatok alapján úgy tűnik, minden rendben van. :o)

Most jönnek a miért nem kérdezte meg, hogy... kezdetű gondolatok? Igen, bennünk is ragadt számos kérdés, melyeket a további versenyek alkalmával majd neki is szegezünk, az eddigieket csak bemelegítésnek szántuk. De szeretnénk Nektek is lehetőséget adni, hogy kérdezzetek. Ha van olyan kérdés, amire nagyon szeretnél választ kapni Bernard Piallattól, írd meg nekünk e-mailben, és mi feltesszük neki, amit pedig majd sorra megosztunk a széles nagyérdeművel lapunk hasábjain. Csak annyit kérünk, hogy a tárgy legyen a következő: PH Sport kérdés. Nos? ;o)
© 1997-2011 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.


Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek