2019. oktober 13.
A közönségkedvenccel beszélgettem


A 7. rally.hu közönségdíj átadón sokszor kellett fordulnia Turi Tominak, míg minden Neki illetve a csapatnak ítélt díjat, így a Profikonak "küldött" citromdíjat, a kedvenc versenyautónak megszavazott autójuknak, a kedvenc WRC pilótának és az abszolút közönségkedvencnek járó citromot / plaketteket / serleget megkapott. Ha pedig a szurkolók körében ily' mértékben a figyelem középpontjában van, gondoltuk, szívesen olvasnátok róla ezt-azt.

- Igen rég kezdted már rally-s pályafutásodat. Már az abszolút bajnoki címed megszerzése is a nagyon sokadik éved volt, és azóta is eltelt pár év... Mennyit változott a motivációd az évek során. Mitől mentél úgy, ahogy akkor mentél, és mi motivál most?

- Úgy gondolom, hogy be szerettük volna bizonyítani a Skodának is és az összes támogatónknak is, hogy gyorsak tudunk lenni. Fiatalnak nem vagyok már fiatal, mert jó régóta csinálom ezt, pénzt nem igazán tudok ebből keresni semmit sem. Így igazából csak hobby-szerűen működik, és engem csak az motivál, hogy minél szebb és jobb eredményeket el tudjak érni, és a szurkolóinknak tudjak bizonyítani.

- Az elmúlt években Skodával mentél, rajtad kívülálló okok miatt több-kevesebb sikerrel. Ennek is köszönhető az a citromdíj, amit átvettetek. Tóth Imi azt mondta, amikor megkaptátok, hogy továbbítjátok, de úgysem fogják elhinni a Profikósok. Tényleg ennyire nincsenek képben a saját korlátaikkal?

- Tényleg nincsenek. Nagyon sokat vitatkoztunk velük ezzel kapcsolatosan. Mindig úgy hozták ide az autót, hogy "fullra fel van készítve", de igazán azt vettük észre, hogy persze csinálták, de azok a porok, amik benne maradtak egy murvaversenyről, ugyanúgy benne álltak... Mindig azt mondták, hogy nem a külső a fontos, hanem a belső, de hát pont a belső nem volt meg az autóban, emiatt nem bírta. Az anyagiak nem voltak meg nekik, ami egy ekkora méretű csapatnak meg kéne, hogy legyen ahhoz, hogy karban tudja tartani az autót, és az alkatrészeket kilométerre időben kicserélje, ahogy azt illő lenne.

- Pár éve a "régi szép idők" tértek vissza olyan értelemben, hogy régen bajnoki címet is szereztetek Tóth Imivel, most pedig megint Ő ül melletted... Milyen volt, amikor visszaült melléd? Nem volt furcsa?

- Nem, nem volt furcsa. Az Imivel azért előtte mentünk 6 évet. Én úgy gondolom, elég jó barátságban voltunk akkoriban, és úgy gondolom, nagyon gyorsan összerázódtunk, és úgy gondolom, tudtunk gyorsan is menni, mert jó részeredményeink voltak, de sajnos sokszor ki kellett állnunk... Az Imivel megértjük egymást, és sok újat tudott nekünk itt a csapatban Imi nyújtani.

- A szponzorokon kívül, ami mindig - a szurkolók által is jól tudván - a Tóth Imi-s autókon vannak, mi az, amit még hozzá tudott tenni?

- Azok mellett még egy pár támogatót hozott és így tudtuk ezt az évet is megcsinálni. Elég sikertelenül, de végülis megcsináltuk. Ez mind a kettőnk részéről kellett. A mi pénzünk is, az Ő pénze is. Ez így működött közösen.

- Már most dolgoztok kőkeményen az idei éven, ami nem lesz egyszerű feladat. Nehéz ezekkel a sajnos rajtatok kívülálló okokból szerzett kudarcokkal? Vagy a támogatók olyanok, akik úgysem az eredményt nézik?

- Sajnos egy támogató sem olyan, mindenki eredmény centrikus. Persze nem volt kikötve sehol, hogy az abszolút háromba benne kell lenni. Mindenki tudta, hogy ha célba érünk, akkor maximálisan próbálunk teljesíteni, és nekünk is az a célunk, hogy minél jobb eredményt érjünk el. Igazából nehéz ügy ez az eredmény a támogatók részéről, a sikertelenség, ami ebben az évben volt, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy ezt nem fogják a 2007-es évre nézni, és ugyanúgy fognak támogatni.

- Ahogy én látom Ti is abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy rólatok akkor is ír a sajtó, ha éppen bajban vagytok, Ti akkor is hír vagytok. Tehát a médiamegjelenéssel nem lehet probléma...

- Így van, a médiamegjelenés nem volt gond ebben az évben sem. Rengeteg anyag volt rólunk. Így bízom benne hogy... Ezt majd az első versenyen tudom teljesen elmondani Neked, hogy hogy is álltak össze a támogatóink. Csak azt tudom mondani, hogy bízunk benne, hogy fogunk tudni menni, valami jó autót idehozni, és fogunk tudni jó eredményeket produkálni a 2007-es évben.

- Jó autó... Van valami kilátásban? Van valami terv? Most ugye utaztok a Monte-Carlo Rally-ra. Ilyen célzattal mentek oda?

- Nem teljesen ezzel a céllal utazunk, de érdeklődni fogunk, az biztos. Lesz kint olyan ember, aki Skodával fog menni, és biztos, hogy fogunk erről beszélni. Természetesen benne van ez is. :o)

- Van már olyan autó, amit kiszemeltetek?

- Van, már a Mikulás rally-n is egy másik autóval mentünk. Azzal az autóval a német bajnokságban a Matthias Khale lett a bajnok, és kipróbáltam. Az egy 2003-as autó, ugyanolyan, mint amivel mentem a bajnokságban, de százszor fejlettebb volt. Nem is az, hogy gyorsabb, hanem olyan szervizháttér volt az autónak, hogy nem volt akadály, hogyha például a Mikulás rally-n kivertem a hátsó futóművet alóla, nem volt gond, 15 perc alatt kicseréltek alatta mindent. Természetesen ezek mind pénzbe kerülnek, de hogyha megáll az autó, vagy valami probléma van, akkor kinyitják a kamion ajtaját, és az tele van alkatrésszel...

- Ez nagyon nem mindegy azok után az élmények után, amit Te őrzöl a Profikóról...

- Így van. Amikor én kint voltam ezt a csapatot megnézni, elájultam, tényleg annyi új alkatrészük volt, hogy az hihetetlen.

- Akkor Ők elég jó eséllyel pályáznak... Gondolom akkor most már csak a Ti anyagi háttereteken múlik, hogy meg tudjátok-e ezt a színvonalat fizetni. Jól gondolom?

- Így van. De azért e mellett még valami újabb autót is szeretnénk nézni, bízom benne, hogy sikerül. Nagyon nehéz, mert nagyon kevés ©koda van magánkézben, ami bérelhető. Igazán a First Motorsportnak van, azt hiszem, egy darab, de horror áron. Így abban egyelőre még nem tudunk gondolkodni.

- Titeket pedig köt a márka. Jól tudom, a szerződésetek így szól?

- Így van, nekünk még a 2007-es évre van szerződésünk a Skodával, a Porsche Hungáriával, úgyhogy mindenféleképpen ©koda lesz. Én nagyon megszerettem egyébként az autót. Úgy gondolom, ha ezek a problémák nem lettek volna, azért a bajnokságban ott tudtunk volna lenni az elején.

- A jövő év mindenkinél nagy kérdőjel még, de ha sikerül egy jó autót szerezni, akkor cél a bajnoki cím?

- Mindenféleképpen! Mi most is kitűztük magunk elé a bajnoki címet, de rögtön a legelején ezt már elbuktuk, mert az Eger rally-n kiáltunk... Utána a következő versenyen is kiálltunk... Így hamar lemondtunk róla. Azért bíztunk benne, hogy az év vége felé legalább egy futamon tudunk bizonyítani, de az még Pécsen sem sikerült... Minden ember azt kérdezte, hogy hogy tudtok még beleülni abba az autóba. De hát sajnos, vagyis nem sajnos, mert ha beülök az autóba, akkor próbálom kikapcsolni magam, és nem arra figyelni, hanem a maximumot teljesíteni.

- De azért nem könnyű...

- Nem könnyű, mert sikerélményeim nem voltak ebben az évben.

- Most viszont egyéb sikerélményeknek is elébe nézel. Ez a szezonkezdet nemcsak új autót, új szezont, új bajnoki esélyeket, hanem új "apróságot" is hoz. Ez mennyiben nehezíti, könnyíti a felkészülést? Ahogy láttalak a nagyobbik kislányod körében, Te azért igazi lányos apuka vagy. Az új kis jövevényt várva fogsz tudni koncentrálni a versenyekre?

- Úgy gondolom, fogok tudni koncentrálni. Telefon összeköttetésben leszünk. Így is sokat telefon összeköttetésben vagyunk, mert elég messze lakunk egymástól, de igazán jól működik a kapcsolat, és csak azt nem szeretném, ha pont versenybe esne a szülés...

- Hogy van tervezve? :o)

- Április vége, úgyhogy pont ott a Miskolc rally. :o) Bízom benne, hogy meg fog változni...

- Lehet hogy nagy pezsgődurrogás lesz Miskolcon...:o)

- Igen, lehet, bár nem szeretném, ha telefonon hallgatnám végig...
>>>>>>>> 7. rally.hu díjkiosztó - 206WRC
© 1997-2011 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.


Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek